תביעת מזונות אישה

על פי ההלכה היהודית, עם נישואי בני זוג יהודים קמות לבעל מספר חובות כלפי אשתו, וביניהן החובה לזון ולפרנס אותה.

כלל יסודי בזכות האישה למזונותיה הוא "עולה עמו ואינה יורדת", אשר משמעו כי האישה זכאית לקבל מבעלה מזונות בסכום שיאפשר לה לשמור על רמת החיים שאליה הורגלה במשך תקופת הנישואין.

תכלית המזונות היא לכסות את כל צרכיה האמיתיים של האישה, אותן נהגה להוציא במהלך חייהם המשותפים של הצדדים (כגון ביגוד, הנעלה, מוצרי היגיינה, מוצרי טיפוח וקוסמטיקה, חוגים, הוצאות רכב, הוצאות דיור ואחזקת דיור ועוד).

סך מזונות אישה מחושב ונפסק לפי מספר רכיבים:

צורכי האישה (בהתאם לצרכים אליהם הורגלה במהלך חיי הנישואין).

יכולתו הכלכלית של הבעל.

יכולתה הכלכלית של האישה. 

אם הכנסת האישה מעבודה ומרכוש מספקת את כל צרכיה, באפשרות הבעל לטעון כי אין הוא חב במזונותיה (לפי ההלכה, יכול הבעל לומר לאישה "צאי מעשה ידייך תחת מזונותייך") ובהתאם לכך הבעל לא יחויב במזונות אשתו. אולם, אם הכנסת האישה לא מספיקה למילוי צרכיה אליהם הורגלה כאמור, אזי על הבעל יהא להשלים לאישה את החסר באמצעות תשלום מזונות פחותים יותר.

בהקשר זה, חשוב לדעת כי לפי ההלכה זכות האישה לקבל את מזונותיה קודמת למעשה ידיה ("מזונות עיקר"), ולכן לא ניתן לחייבה לצאת ולעבוד, וזאת אף אם עבדה קודם לכן. על אף האמור, ייתכנו מקרים בהם בית המשפט התרשם כי אישה שעבדה שנים רבות אינה עובדת במכוון על מנת לקבל מזונות, או אז יופחת שיעור מזונותיה, תוך התחשבות בפוטנציאל השתכרותה.

הבעל מחויב במזונות אשתו במשך כל תקופת הנישואין, למעט מקרים בהם יהא פטור מתשלום זה בשל התנהגות מצד האישה. למשל, הבעל לא יחויב בתשלום מזונות אשתו אם זו עזבה את הבית ללא כל סיבה מוצדקת (על פי הפסיקה, על האישה לספק עילה "קלה כנוצה" על מנת שלא תפסיד זכאותה למזונות), אם האישה בגדה בבעלה ועוד. 

תקופת חיובו של הבעל במזונות אשתו היא במשך נישואיו לאישה ועד למועד בו יתגרשו או עד למועד בו יינתן פסק דין לגירושין אשר יחייב את האישה להתגרש מהבעל והיא תסרב לכך.

צור קשר

בין לקוחותינו

פרסומים ופסקי דין

הרחבה של רכישה במסגרת מכרז קיים

בית המשפט המחוזי קיבל את עמדתנו לפיה החלפת מכונת טיאוט שביצעה המועצה האזורית עמק חפר במכונת טיאוט חדשה לא הייתה רכישה חדשה, אלא הרחבה של רכישה במסגרת מכרז קיים. על כן, קיבל בית המשפט המחוזי את עמדתנו כי רכישה זו פטורה ממכרז.
בקשת רשות ערעור שהוגשה על החלטה זו לבית המשפט העליון נדחתה משקיבל בית המשפט העליון את עמדתנו כי הבקשה הוגשה בשיהוי, ונוכח קיומו של מעשה עשוי לאחר שההתקשרות בין הצדדים יצאה לפועל.

לפסק הדין של בית המשפט המחוזי

לפסק הדין של בית המשפט העליון

העדפת תוצרת הארץ במכרזים

בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל את עמדתנו לפיה בקביעת הסכום לעניין תחולת האמנה הבינלאומית עליה חתמה ישראל לעניין העדפת תוצרת הארץ במכרזים, יש לקחת בחשבון גם את תקופות האופציה שנקבעו במסגרת המכרז.

לפסק הדין המלא

מהי טעות בערבות המביאה לפסילת מכרז

בית המשפט קיבל עתירה שהגיש משתתף במכרז על החלטת ועדת המכרזים לפסול את הצעת המשתתף בשל טעות סופר שנפלה בערבות הבנקאית שהגיש עם המכרז, בציון שם המכרז.

לפסק הדין המלא

מהם ליקויים סבירים בפינוי דירה שכורה

בית המשפט קיבל את עמדתנו לפיה הליקויים שנתגלו בדירה לאחרי פינוייה על ע"י השוכרים הינם ליקויים שהם בבחינת בלאי סביר של הדירה, ולכן דחה את תביעת המשכירה וחייבה בתשלום הוצאות משפט לטובת השוכרים.

לפסק הדין המלא

זכותו של מנהל מטבח לתשלום בגין עבודה בשעות נוספות

בפסק דין קיבל בית הדין לעבודה את עמדתנו לפיה אדם שעבד בתפקיד של מנהל מטבח במסעדה אינו נחשב לעובד בעל משרת אמון אישית ולכן חובה על המעביד לשלם לו עבור שעות נוספות ושעות שבת שעבד במסעדה.

לפסק הדין המלא

טעות בחיוב היטלי פיתוח של המועצה

טעות של מאות אלפי שקלים לאורך שנים בגביית היטלי פיתוח על ידי המועצה המקומית בנימינה גבעת עדה. בעקבות עתירה מנהלית שהוגשה ע"י משרדנו, המועצה נאלצה להפחית את הודעת החיוב לכ- 20% מסכום הדרישה הראשוני.

לכתבה שפורסמה בעקבות פסק הדין

אחריות מכון בדיקה לחוות דעת טרם רכישת רכב

התקבלה תביעה שהגיש משרדנו כנגד בעל מכון הבדיקה והבודק בגין חוות דעת מוטעית בקשר למצבו של הרכב טרם קנייתו.
מכון הבדיקה לא ציין בחוות דעתו כי הרכב עבר תאונה קשה וכי קיימים ליקויים משמעותיים ברכב, בין השאר, בשלדה וחוייב לפצות את הרוכשת על נזקיה.

לכתבה שפורסמה בעקבות פסק הדין